Styrkor på prov

Åse Fagerlund jobbar som ledande forskare vid Folkhälsans forskningscentrum

I mitten av mars var jag på väg för att ta ett drive-in corona test. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Stigmat kring testningen var uppenbart då den enda instruktionen som fanns var att följa pil nummer två på sjukhusområdet. Jag snurrade omkring, stressad och försenad, för att till slut upptäcka att en flyttbil hela tiden blockerat skylten till ingången. Väl i kö måste jag plötsligt väja för en snabbt utbackande ambulans och lyckades backa in i en betongvägg. Hela corona var ett elände och bilens baklucka var bucklig och intryckt.

”Barn smittas av föräldrarnas oro, men lika mycket av deras lugn.”

I krissituationer reagerar vi olika. Personlighetsdrag som i vardagen annars kanske inte är så tydliga förstärks. Barn smittas av föräldrarnas oro, men lika mycket av deras lugn. Nu när eleverna kommer tillbaka till skolbänken har de haft olika upplevelser av sin distansperiod, smittats av olika familjeupplevelser.

I en tid då vår omvärld väcker många frågor men erbjuder få svar, kan medvetenhet om och användandet av de egna resurserna och styrkorna vara en tillgång. Kanske att pröva på att använda våra styrkor på nya sätt? Tänk om du just idag skulle välja en styrka som du vill fokusera på och använda. Bära styrkan med dig som en följeslagare i dina interaktioner med andra människor under dagen. Bära den med dig i ditt umgänge med dig själv. Vad kunde det betyda i praktiken?

”Hur kan jag vara vänlig med mig själv – just idag? Vad är verkligen viktigt – just idag?”

Om jag till exempel tar till styrkan perspektiv försöker jag se på det som händer mig med ett vidgat synfält. Jag ser bakom min tonårings trilskande till hennes känsla av vilsenhet. Jag ser bortom de kastade pennorna under distans-finskalektionen till hur man bara vill stänga av det som är svårt för att inte behöva känna sig så dålig. Jag tar till styrkan vänlighet och försöker bemöta frustrationerna med omtanke. Om jag riktar styrkorna perspektiv och vänlighet mot mig själv då? Jag kan försöka se på mig själv utifrån och fundera på min situation. Hur har coronatiden berört och drabbat just mig? Vad behöver jag och hur kan jag vara vänlig med mig själv – just idag? Vad är verkligen viktigt – just idag?

Jag hoppas att coronatidens undantag kan lära oss att stanna upp och fundera på vad som verkligen är viktigt. Vad kan vi kan lära oss av en tid som coronans? Forskarna Calhoun och Tedeschi har myntat begreppet posttraumatic growth. Att växa genom ett trauma handlar enligt Calhoun och Tedeschi ofta om fem faktorer. Ingen av dem handlar om att sopa det svåra under mattan. Den första är just att kunna ta till sina styrkor och använda sig av dem för att hantera det svåra. Den andra handlar om att vända sig mot andra och ta stöd av andra människor istället för att gå in i sig själv. Inom den positiva psykologin uppmuntrar vi till att istället för social distansering tala om fysisk distans men social närvaro. Vi behöver finnas för varandra, på riktigt. Den tredje faktorn för att växa genom svårigheter är att försöka se nya möjligheter att fungera – trots det svåra. Använd dina styrkor på nya sätt. För det fjärde, att uppskatta livet i en tacksamhet för det som faktiskt finns. Tacksamhet visar sig gång efter annan som en stark faktor bakom välbefinnande. Och till sist är att växa genom trauma ofta förknippat med någon form av andlighet som kan ta sig formen att uppskatta det som är större än vi; naturen, jorden, universum eller gud.

Hur det gick med själva coronatestet? Nej, det var negativt. Och jag försöker se på mitt livs dyraste sjukhusbesök med styrkorna perspektiv och humor. Det blir en historia jag kan bära med mig, en bland många från den här minnesvärda våren.

Lyssna på texten i ljudform:

https://soundcloud.com/user-986321787/styrkor-pa-prov-ase-fagerlund-maj-2020

1 svar på “Styrkor på prov”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *